Na warme en drukke dagen kregen de lifeguards afgelopen week ruimte voor het plegen van onderhoud en het oefenen van hulpverleningen.

Op maandag 12 augustus en dinsdag 13 augustus heeft de strandploeg van de IJmuider Reddingsbrigade het druk gehad met het verlenen van eerste hulp (36 keer) en het assisteren bij vermissingen (6 keer). Tijdens deze warme dagen bestaat er een risico op uitdroging en uitputting door hitte. Wanneer mensen zich onwel voelen door de warmte is het belangrijk dat er voor verkoeling gezorgd wordt. De reddingsbrigade ondersteunt hierbij.

Na deze warme dagen daalden de temperaturen en nam ook het strandbezoek af. Dit biedt ruimte om onderhoud te kunnen plegen en te oefenen. Alleen woensdagavond rond 18.00 uur werd de alarmploeg nog gealarmeerd voor een persoon die op de Zuidpier onwel was geworden. De lifeguards zijn samen met het ambulancepersoneel ter plaatse gegaan en hebben de persoon geholpen. Tijdens deze rustige dagen is er veel patrouille gevaren en gereden. Zo wordt er actief toezicht gehouden en zijn we makkelijk aanspreekbaar voor strandbezoekers.

Op zondag 18 augustus was er een grote jonge ploeg vrijwilligers aanwezig waardoor er veel geoefend kon worden in het kader van de lifeguardopleidingen. Deze jonge vrijwilligers volgen de lifeguardcursus die gegeven worden op de woensdagavonden. Tijdens deze cursus worden onze leden tot lifeguard opgeleid door te oefenen met verschillende casuistiek. De leden die in opleiding zijn voor een specialisatie, zoals Lifeguard Chauffeur, Lifeguard Schipper en Senior Lifeguard oefenen op deze avond mee. Tijdens de cursus worden verschillende vaardigheden getraind, zoals het leidinggeven, het communiceren met elkaar- en andere hulpdiensten, en het verlenen van eerste hulp bij (levensbedreigende) situaties. Enkele voorbeelden van scenario’s zijn het verhelpen van kramp, het opschalen bij (water)vermissingen, het redden van drenkelingen en de overdracht van het slachtoffer aan de ambulancedienst.