Het duin voor en naast het hulpdienstengebouw ‘De Waecker’ groeit en groeit en ontneemt de reddingsbrigade het zicht op zee en strand. Daarmee gaat een nogal essentiële functie van de Waecker verloren. Maar afgraven van het duin is wettelijk lastig en vooral heel duur.
Vanaf 2014 is er al aan de bel getrokken over de aanhoudende groei van het duin, al is het dan nog niet problematisch. Een halve meter tot een meter per jaar groeit deze kunstmatige berg zand de hoogte in. In de jaren negentig zijn deze duinen aangelegd. Daarna is eromheen gebouwd. Het ministerie heeft het bestempeld tot Natura 2000-gebied.
4 ton kosten is te veel voor de gemeente
Wegens de beschermde status was de gemeente lang bezig met de mogelijkheden van het aftoppen van de duinen, zodat de redders weer iets kunnen zien zonder kunstmatige ingrepen. Uiteindelijk is het de gemeente gelukt toestemming te krijgen voor het onthoofden van de duinen, maar daar hangt dus een prijskaartje aan van 400.000 euro. Dat zijn de kosten voor het afvangen van zandhagedissen, het tijdelijk verplaatsen van beschermde planten, het aftoppen van het duin, het afvoeren van het zand en het terugplaatsen van de planten en dieren. Omdat de kosten over een aantal jaar weer gemaakt moeten worden, het duin groeit immers een halve meter tot een meter per jaar, ziet gemeente Velsen van de ingreep af.
Tijdelijke oplossingen
In de loop der jaren zijn verschillende oplossingen aangedragen. Zo stelde IJRB bestuurslid Kees Buis in 2017 voor om de post twintig tot vijfentwintig meter naar voren te plaatsen. Inmiddels is de IJRB al een aantal jaar aangewezen op camera’s op het eigen dak en op dat van watersportcentrum HighTide. De koepels die de lenzen beschermen, moeten met regelmaat vervangen worden, ze worden gegeseld door zand en wind en zijn na iedere storm in matglas veranderd. Het is overduidelijk geen ideale oplossing. Een vooruitgeschoven post op het strand in de zomer is ook een extra middel dat de IJRB inzet om de veiligheid te kunnen waarborgen. Het zijn lapmiddelen. Nu wordt er gekeken of er een (extra) uitkijktoren voor de redders op een andere plek kan komen.
Welke oplossing komt er wel?
Het bestuur van de IJmuider Reddingsbrigade begrijpt dat 400.000 euro veel is voor de gemeente Velsen. Er zal echter nog steeds op korte termijn een oplossing moeten komen. De afgelopen jaren zijn er tal van voorbeelden waarbij in hulpverleningen geen zicht was vanuit de uitkijktoren.
Mensen laten verdrinken ?