De afgelopen week werd gekenmerkt door relatieve rust. De temperatuur liep langzaam op en op woensdag en donderdag zagen we weer een redelijk druk strand met veel baders en een paar zwemmers. Op deze drukke dagen hebben we alleen een aantal keer EHBO verleend aan strandgasten.

Omdat de zeebodem bij het IJmuiderstrand vrij vlak is en er weinig diepe zwinnen en hoge banken zijn, vallen de stromingen over het algemeen mee en komen er weinig zwemmers in problemen. Stromingen worden deels veroorzaakt door het getij en deels door de wind.
Op de drukke dagen was er een oostenwind en kwam de vloed halverwege de middag op. Hierdoor werd de stroming gedempt en bleef het relatief veilig in het water in IJmuiden en deden zich geen waterincidenten voor.
Tijdens het opkomen van de vloed gaan er altijd lifeguards aan de waterlijn staan om met name kleine kinderen in de gaten te houden.

Op andere plaatsen in Nederland is de zeebodem anders en hebben ze meer last van sterke stromingen en zijn er regelmatig zwemmers in de problemen. Wat opvalt is dat het vaak gaat om mensen die alleen zijn gaan zwemmen. Daarom is er ook een landelijke campagne aan de gang onder de naam “wie checkt jou?” Deze campagne maakt mensen ervan bewust dat zwemmen in open water en in zee risico’s met zich meebrengt en dat het belangrijk is dat je niet alleen gaat zwemmen, maar dat er iemand is die jou in de gaten houdt en bij eventuele problemen alarm kan slaan en de hulpdiensten kan inschakelen.

Kitesurfers

De IJRB is één van die hulpdiensten die in geval van nood kan worden ingeschakeld. Ongeveer 20 vrijwilligers hebben een P2000-pager en kunnen als de post gesloten is, worden opgeroepen door de meldkamer van de brandweer, ambulance of door de kustwacht. Zodra de pager gaat, staken deze vrijwilligers hun bezigheden en gaan naar de strandpost, ongeacht het tijdstip van de dag. Zo’n alarm kan voor een veelvoud aan incidenten zijn, van vermiste zwemmer, watersporter in problemen tot assistentie aan de ambulancedienst voor vervoer van een patiënt vanaf strand of uit het duingebied.
Het gebeurt niet altijd dat de meldkamer ons alarmeert. Vaak zien we zelf incidenten zich ontwikkelen; met name kitesurfers houden we goed in de gaten. In de zomermaanden hebben we veel extra ogen in de vorm van de bewoners van strandhuisjes die de zee ook in de gaten houden.

Afgelopen vrijdagavond, net aan het begin van onze jaarlijkse barbecue, zagen strandhuisjesbewoners een kitezeil wegdrijven en werden we door hen gebeld. Nadat onze boot het kitezeil uit zee had gehaald, begon de speurtocht naar de eigenaar. Dan ontstaat een dilemma: als de eigenaar nog in zee ligt, moeten we flink opschalen en een massale zoekactie starten. Waarbij we niet alleen zelf meer boten moeten gaan inzetten, maar via de kustwacht ook de KNRM erbij vragen en er eventueel een helikopter bijhalen. Als de eigenaar van het kitezeil allang veilig op strand is, worden alle hulpdiensten voor niets ingezet.
Afgelopen vrijdagavond besloten we in overleg met de kustwacht eerst maar de kitesurfers die al op de kant stonden te ondervragen. Na een half uurtje kitesurfers aanspreken en uithoren wist één kitesurfer ons te vertellen dat de eigenaar inderdaad al uit het water was en zelf richting Zandvoort was gegaan om te kijken of zijn vlieger daar zou aanspoelen. Voor ons was dat een opluchting. Ten eerste geen persoon vermist en ten tweede konden onze vrijwilligers ook terugkomen en van de barbecue gaan genieten. Op zaterdag werd er nog een kiteboard gevonden. Omdat er geen naamstickers op zaten, hebben we via social media in kitesurfgroepen foto’s van de gevonden spullen geplaatst en deze foto’s ook met de buurbrigades gedeeld. Vaak worden zo de spullen weer bij de eigenaar terugbezorgd.